Hoe JIM werkt voor: Professional

Wat betekent
JIM voor mijn
werk?

Wat is JIM?

JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor en is een famileilid, vriend of bekende van de jongere. De keuze van een jongere voor een JIM wordt ondersteund door ouder(s), waarna JIM optreedt als ambassadeur van de jongere. JIM is de vertrouwenspersoon voor de jongere. In die rol treedt hij/zij op als vertegenwoordiger richting de ouder (s) en professionals. Iedere jongere kiest zijn eigen JIM. Iemand die hij al kent en vertrouwt of waar hij heen gaat als het thuis even niet lekker loopt. Voor een professional betekent de JIM echter nog wat meer. Werken met JIM impliceert namelijk ook een andere manier van denken en doen. Het vraagt om een andere mindset. Bij het werken met JIM spreekt men vaak over: ‘Eerst de Wie dan de Wat’.

In het bovenstaande cyclische model van JIM staat de samenwerkingsrelatie centraal. Daarnaast geven de cijfers de fasen aan waar men zich bevindt. Bij het werken met JIM is het belangrijk dat men eerst de zoektocht naar JIM centraal zet, in plaats van een probleemanalyse uitvoert. Waarom? Door te vragen naar iemands JIM werk je het eerste moment aan duurzaamheid en borging van gedragsverandering.

Voor wie is JIM

JIM kan betekenisvol zijn voor iedere jongere. Elk kind of jongere loopt tegen dilemma’s aan. In de pubertijd bespreek je niet meer alles met je ouders, dat hoort bij de leeftijd en het volwassen worden. Dan is het extra fijn dat er naast ouders iemand klaar staat die een jongere zelf heeft gekozen.

Door JIM leert een kind zijn eigen sociale contacten op te bouwen. Juist als er (grote of kleine) problemen zijn, wil een jongere eigen beslissingen nemen. Een JIM helpt daarbij. Wist je dat onderzoek heeft uitgewezen dat het hebben van een JIM, jongeren helpt om lekkerder in hun vel te zitten, slimmer met problemen om te gaan en betere schoolprestaties te behalen?

Hoe werkt JIM?

JIM begint bij jou

Gun jij ook elke jongere een JIM? Stel dan ook de JIM-vraag! Daarbij is het belangrijk dat je nadenkt wie het JIMproces en de JIM gaat ondersteunen. En weet: JIM werkt het best bij een goede samenwerkingsrelatie. Tussen de JIM en de jongere, maar ook tussen JIM en professionals en professionals onderling.

‘JIM is zo goed als de positie die hij krijgt.’

(Suzanne de Ruig- oprichter stichting JIM)

We hebben een basistraining JIM ontwikkeld waarbij je leert het JIMproces te volgen, de theorieën die JIM  onderbouwen krijgt uitgelegd en waar je kunt oefenen met eigen casuïstiek. Neem contact met ons op voor meer informatie over de basistraining JIM.

Wat zeggen andere professionals over de basistraining JIM?

De JIM aanpak is er echt voor de jongere’

‘Het heeft me niet alleen de JIM mindset geleerd, maar mijn beeld over de hulpverlening veranderd’

‘Het geeft mij als professional meer rust nu ik weet dat er een JIM is’

‘Ik begin nu veel eerder over het netwerk.’

‘Door de corona tijd, heb ik nu nog sterker ervaren dat netwerk van belang is!’

Meer weten?

Werken met JIM heeft invloed op je handelen en visie op je eigen beroep. In het boek ‘Circulaire zorg, van JIM-aanpak naar een nieuwe kijk op jeugdhulpverlening’ kun je hier alles over lezen. Hieronder vindt u twee whitepapers die aansluiten op de inhoud van Circulaire zorg.

Whitepaper
(Gert Schout)

Whitepaper
(Gert Schout)

Benieuwd waarom een aanpak als JIM in het huidige zorgstelsel de jeugdhulp verbeterd? Gert Schout legt het je in deze whitepaper uit. Hij kijkt terug en zoomt uit op maatschappelijke ontwikkelingen en neemt je mee naar wat ons nu te doen staat.

Download

Whitepaper
(Dot v.d. Kant)

Whitepaper
(Dot v.d. Kant)

Dot van de Kant werkt als gezinswerker bij het buurtteam Lokalis te Utrecht. Zij heeft dit whitepaper geschreven in haar afstudeerjaar van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Haar doel is om op een pragmatische manier de (soms paradoxale) opdracht vanuit de gemeente en de praktijk naast elkaar te leggen en zo de realiteit zichtbaar te maken. Dot’s whitepaper is een mooi voorbeeld én verdieping op het Duurzaamheidsprincipe van Circulaire zorg.

Download

Hoe JIM werkt bij dak en thuislozen

Hoe JIM werkt bij dak en thuislozen

Hoe betrek je iemands eigen netwerk bij de hulpverlening? En hoe kun je op die manier dak- en thuisloosheid bij jongeren voorkomen? Die vraag speelt in veel gemeenten. Groningen vond het antwoord in de JIM-aanpak.

Lees meer

DJGBrief #7: Herijking Beschermen en Versterken

DJGBrief #7: Herijking Beschermen en Versterken

Een voorbeeld uit de praktijk: Hoe ziet de samenwerking tussen JIM en de Jeugd-Gezinsbeschermers er uit.

Lees meer

“Voordat ik bepaalde dingen mag zeggen tegen deze moeder, zou ik drie maanden verder zijn. Toen de JIM er was, was het eerste dat zij zei tegen haar: ‘Je drinkt te veel!’”

Ambulante hulpverlener, 37 jaar