Hoe JIM werkt voor: Jongere

Zo'n JIM...
hoe zit dat?

Ik ben een jongere. Wat kan JIM voor mij betekenen?

JIM is iemand die jij vertrouwt! Iemand die er voor je is, waar je heen kunt gaan voor advies en ondersteuning of zomaar, omdat het fijn is om er te zijn. Het is iemand die naar jou luistert en iemand naar wie jij wilt luisteren. Iemand die jou inspireert om je best te doen. JIM is een persoon die met je meedenkt over hoe je het weer beter kan krijgen thuis op school of in je vrije tijd.

Saad was 12 jaar toen er voor het eerst hulpverleners over de vloer kwamen. Hij kwam zelfs onder toezicht te staan van een gezinsvoogd omdat er ernstige zorgen waren om hem en zijn broertjes en zusjes. Op zijn 16e vroeg een hulpverlener hem of hij een JIM wilde vragen. Hij koos de moeder van een vriend en sindsdien is hij fan van JIM. Waarom? Saad legt het in dit filmpje zelf uit.

Je ouders, school, hulpverleners, de buurt en misschien zelfs al de politie. Dit zijn allemaal mensen die je tegen kan komen en die zich met je willen bemoeien als er problemen zijn. Wat moet je met al deze mensen en waar hebben ze het over? Wij geloven dat jij en de mensen om jou heen het beste weten wat er aan de hand is. Daarom kunnen jullie zelf ook het beste inschatten wat goed en wat slecht voor jou is. Dat willen je ouders natuurlijk ook maar die relatie loopt misschien niet altijd zo lekker. Jouw JIM is daarom iemand die je situatie goed kent en kan meedenken over hoe bijvoorbeeld jouw ouders je het beste kunnen helpen, of school of je hulpverlener. Zo is de JIM-aanpak een manier om samen met jou te zoeken naar oplossingen die voor jou werken. Met een JIM sta je er nooit alleen voor.

Wat zijn de voordelen van een JIM?

Door jou te vragen iemand aan te wijzen die er speciaal voor jou is kies jij zelf je JIM. De JIM gaat samen met jou, je ouders/ opvoeders, maar ook met bijvoorbeeld je leraar van school of de hulpverleners samenwerken om tot goede oplossingen te komen. Zo helpt de JIM jou en tegelijkertijd ook de mensen die al betrokken zijn. De JIM krijgt een belangrijke rol bij het maken van een goed plan en hoe dat plan uit te voeren. Saad merkt dat met een JIM er beter naar hem geluisterd wordt en hij noemt nog een heel belangrijk punt… Benieuwd wat dat voordeel is? Hij vertelt het hier.

Hoe vind ik een JIM?

Soms vindt een jongere het lastig om een JIM om hulp te vragen. Of misschien heb je geen idee wie jouw JIM is. In dat geval kun je samen met je hulpverlener, je mentor van school of je ouders/ opvoeders op zoek gaan naar jouw JIM. Saad vertelt hier hoe hij wist wie hij ging vragen en geeft je tips om jouw JIM te vinden.

Het doel is dat jij, je ouders/ opvoeders en jouw JIM uiteindelijk verder kunnen zonder de ondersteuning van professionals.

Heb je nog vragen aan Saad? Je kunt je vraag stellen: saad@jimwerkt.nl