Hoe JIM werkt voor: Ouders

Wat betekent
JIM voor mij?

Wat is JIM

JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor en is een buur, tante, sportcoach of opa. Een jongere kiest zijn eigen JIM. Iemand die hij al kent en vertrouwt of waar hij heen gaat als het thuis even niet lekker loopt.

De leraar van school, de hulpverlener van het wijkteam, een gezinsvoogd of een wijkagent, het zijn allemaal mensen die jij en je kind tegen kunnen komen als er problemen zijn. Ze geven je gevraagd en ongevraagd advies, maar weten vaak niet echt wat er aan de hand is. Vaak zitten jongeren niet te wachten op bemoeienis van buitenaf, hoe goed bedoeld ook. Wij geloven dat mensen die dicht bij jullie staan een veel persoonlijkere kijk op jullie hebben dan welke professional ook. Daarom hebben wij de JIM-aanpak bedacht. De JIM is iemand die je kind zelf kiest uit jullie eigen buurt of familie. Een persoon die goed kan meedenken over wat er aan de hand is en hoe bijvoorbeeld school of hulpverleners jullie kunnen ondersteunen. Elke JIM is anders, er is geen ‘goede’ of ‘foute’ JIM. Wat belangrijk is dat je kind zelf mag kiezen en deze persoon vertrouwt. Natuurlijk is het belangrijk dat je als ouder hier ook achter staat!

Voor wie is JIM?

Elk kind of jongere loopt tegen dilemma’s aan. In de pubertijd bespreek je niet meer alles met je ouders, dat hoort bij de leeftijd en het volwassen worden. Dan is het extra fijn dat er naast de ouder iemand klaar staat voor het kind die hij/zij zelf heeft gekozen.

Door JIM leert een kind zijn eigen sociale contacten op te bouwen. Juist als er (grote of kleine) problemen zijn, wil een jongere eigen beslissingen nemen. Een JIM helpt daarbij. Wist je dat onderzoek heeft uitgewezen dat het hebben van een JIM, jongeren helpt om lekkerder in hun vel te zitten, slimmer met problemen om te gaan en om het beter te doen op school?De JIM-aanpak wordt ingezet binnen het onderwijs en de (jeugd)hulpverlening. Waarschijnlijk is de JIM-vraag dan ook door een professional aan je kind gesteld. Door aan jouw kind te vragen iemand aan te wijzen die in zijn/haar ogen de rol van JIM vervult, krijgt ook je kind een andere rol in de huidige situatie. Zo zien we dat jongeren met JIM gemotiveerd raken voor hulp en zich beter gehoord en gesteund voelen. Er wordt niet over hen gesproken maar iedereen gaat met elkaar in gesprek. Op deze manier komt er een samenwerking tussen JIM, jongere, ouders en mensen van buitenaf (zoals bijvoorbeeld hulpverleners) op gang met het doel om tot gezamenlijke oplossingen te komen. JIM krijgt een belangrijke rol bij het maken van een goed plan en hoe dat plan uitgevoerd moet worden. Omdat de JIM iemand is die jullie kennen kan deze persoon goed meedenken met jullie en de professionals adviseren.
De hulpverlener ondersteunt ook de JIM op een manier die voor iedereen werkt. Het doel is dat jullie als gezin lange tijd samen verder kunnen. Professionals wisselen, maar de JIM blijft!

Wat is JIM niet?

JIM neemt de rol van ouder niet over: Een ouder is onvervangbaar, de JIM kan jouw rol niet overnemen, maar vult jouw aan. In een bepaalde periode kunnen ouders en kind niet altijd meer over van alles praten, of komen samen ergens niet uit. Dan is het fijn om te weten dat je kind elders terecht kan.

JIM is geen hulpverlener: JIM is iemand die je nu al kent. De JIM is slechts een nieuwe naam die extra positie geeft aan een uitgekozen persoon. JIM werkt samen met een professional, maar de meerwaarde van JIM is juist dat deze persoon geen professional is, maar iemand is die je al kent, die je kind kent. De JIM is uitgekozen door je kind, daaruit blijkt het vertrouwen dat er is in deze persoon. Een JIM blijft, ook wanneer de hulpverlening gestopt is.

JIM lost niet alle problemen op: door een JIM lossen niet ineens al je problemen op. De JIM neemt de zorgen ook niet van je over. Wat een JIM wel kan, is een andere blik op jullie situatie werpen, waardoor je wellicht zelf ook anders kunt (durft) te kijken.

JIM neemt de rol van de professional niet over: de JIM en professional werken binnen de hulpverlening nauw samen. Ieder hebben zij echter een eigen belangrijke rol: De JIM heeft kennis van de (gehele gezins)situatie en de professional heeft kennis van bepaalde problematiek. Beiden zijn waardevol en soms ook even hard nodig. Wanneer een situatie is verbeterd of stabiel is, neemt een hulpverlener weer afscheid. Een JIM blijft.

‘Je problemen oplossen moet je zelf doen. JIM kan het je wel makkelijker maken.’

(Miranda, moeder van een 13 jarige zoon met JIM).

Hoe meld ik mijn kind aan?

Kijk op de pagina ‘Waar wordt er met JIM gewerkt’ om te zien wie in jouw regio met JIM werkt. Staat jouw regio er niet tussen? Mail ons je vraag en we zoeken met je mee.