De leraar van school, de hulpverlener van het wijkteam, een gezinsvoogd of een wijkagent, het zijn allemaal mensen die jij en je kind tegen kunnen komen als er problemen zijn. Ze geven je gevraagd en ongevraagd advies, maar weten vaak niet echt wat er aan de hand is. Vaak zitten jongeren niet te wachten op bemoeienis van buitenaf, hoe goed bedoeld ook.
Wij geloven dat mensen die dicht bij jullie als ouder(s) staan een veel persoonlijkere kijk op jullie hebben dan welke professional ook. Daarom hebben wij de JIM-aanpak bedacht.
Wat is JIM?
JIM staat voor ‘Jouw Ingebrachte Mentor’ en is bijvoorbeeld een buur, tante, sportcoach of opa. Een jongere kiest zijn eigen JIM. Iemand die hij al kent en vertrouwt of waar hij heen gaat als het thuis even niet lekker loopt. De JIM is iemand die goed kan meedenken over wat er aan de hand is en hoe bijvoorbeeld school of hulpverleners jullie kunnen ondersteunen. Elke JIM is anders. Er is geen ‘goede’ of ‘foute’ JIM. Wat belangrijk is, is dat je kind zelf zijn/haar JIM mag kiezen en deze persoon vertrouwt. Natuurlijk is het belangrijk dat je als ouder hier ook achter staat!
Door JIM leert een kind zijn eigen sociale contacten op te bouwen. Juist als er (grote of kleine) problemen zijn, wil een jongere eigen beslissingen nemen. Een JIM helpt daarbij.
Wist je dat onderzoek heeft uitgewezen dat het hebben van een JIM jongeren helpt om lekkerder in hun vel te zitten, slimmer met problemen om te gaan en om het beter te doen op school?
We zien dat jongeren met een JIM gemotiveerd raken voor hulp en zich beter gehoord en gesteund voelen. Er wordt niet over hen gesproken, maar iedereen gaat met elkaar in gesprek. Er ontstaat een samenwerking tussen JIM, jongere, ouders en mensen van buitenaf (zoals bijvoorbeeld hulpverleners), met het doel om tot gezamenlijke oplossingen te komen.
Wat is het doel van een JIM?
De JIM krijgt een belangrijke rol bij het maken van een goed plan en hoe dat plan uitgevoerd moet worden. Omdat de JIM een bekende van de ouder(s) is, kan deze persoon goed meedenken en de professionals adviseren. De professional ondersteunt de JIM op een manier die voor iedereen werkt. Het doel is dat jullie als gezin lange tijd samen verder kunnen. Professionals wisselen, maar de JIM blijft!
Wat is JIM niet?
JIM neemt de rol van ouder niet over
Een ouder is onvervangbaar, de JIM kan jouw rol niet overnemen, maar vult jou aan. In een bepaalde periode kunnen ouders en kind niet altijd meer over van alles praten, of komen samen ergens niet uit. Dan is het fijn om te weten dat je kind elders terecht kan.
JIM lost niet alle problemen op
Door een JIM lossen niet ineens al je problemen op. De JIM neemt de zorgen ook niet van je over. Wat een JIM wel kan, is een andere blik op jullie situatie werpen, waardoor je wellicht zelf ook anders kunt (of durft) te kijken.
JIM is geen hulpverlener
JIM is iemand die je nu al kent. De JIM is slechts een nieuwe naam die extra positie geeft aan een uitgekozen persoon. JIM werkt samen met een professional, maar de meerwaarde van JIM is juist dat deze persoon geen professional is, maar een bekende van jou en je kind. Een JIM blijft, ook wanneer de hulpverlening gestopt is.
JIM neemt de rol van de professional niet over
De JIM en professional werken binnen de hulpverlening nauw samen. Zij hebben elk een eigen belangrijke rol: De JIM heeft kennis van de (gehele gezins)situatie en de professional heeft kennis van bepaalde problematiek. Beiden zijn waardevol en soms ook even hard nodig. Wanneer een situatie is verbeterd of stabiel is, neemt een hulpverlener weer afscheid. Een JIM blijft.
Waar wordt er met JIM gewerkt?
De JIM-aanpak wordt ingezet binnen het onderwijs en de (jeugd)hulpverlening. Kijk op de pagina Locaties om te zien waar in jouw regio met een JIM gewerkt wordt. Staat jouw regio er niet tussen? Mail ons je vraag en we zoeken met je mee.