jim-logo_CMYK

Werken met de JIMaanpak, wat levert dat op voor professionals?

Het betekent dat je je als professional gaat realiseren dat verandering niet alleen ontstaat door een goede relatie tussen cliënt en behandelaar, maar vooral door de intrinsieke motivatie die een JIM kan aanwakkeren bij een jongere. 

Werken met een JIM vereist een omslag in de wijze van hulpverlening: In de ‘klassieke’ werkwijze maakt een hulpverlener eerst zelf een analyse en plan, daarna wordt het netwerk betrokken. De JIMaanpak gaat ervan uit dat direct betrokkenen/het informele netwerk meer weten van de leefwereld van het gezin.

De JIMaanpak start met de ‘wie’ vraag. De ‘wat’ vraag volgt pas als deze persoon (de JIM) is gevonden. Hulpverleners verleggen daarom hun focus van problemen verhelpen, naar het versterken van de positieve gezondheid en de capaciteit van de leefwereld om met het kind om te gaan. Door de positionering van de JIM en de gelijkwaardige samenwerking tussen professional en de JIM ontstaat er een gedeelde verantwoordelijkheid en een samen gedragen plan voor verandering.

Basistraining JIM

Gun jij als professional ook elke jongere een JIM? Stel dan de JIM-vraag! Daarbij is het belangrijk dat je nadenkt wie het JIMproces en de JIM gaat ondersteunen.

JIM werkt het best bij een goede samenwerkingsrelatie. Tussen de JIM en de jongere, maar ook tussen JIM en professionals en professionals onderling. We hebben een basistraining JIM ontwikkeld waarbij je leert het JIMproces te volgen, de theorieën krijgt uitgelegd die JIM onderbouwen en waar je kunt oefenen met eigen casuïstiek.

professionals hebben de basistraining al gevolgd
0

JIMspireert

In onze gloednieuwe leeromgeving inspireren we professionals en nemen we hen mee in de wereld van JIM. Het is dé plek om het werken met JIM goed te kunnen doen. Naast het volgen van de trainingsmodule kun je hier podcasts terugluisteren, webinars terugkijken, onderzoeken en ervaringsverhalen lezen en sparren met andere hulpverleners uit het land die met de JIMaanpak werken.

Veelgestelde vragen door professionals

Wanneer ouder en kind er soms niet uitkomen is het fijn om te weten dat een kind ergens anders terecht kan. Een JIM kan een frisse blik werpen op de situatie. Mensen die dicht bij de ouder(s) staan, hebben een meer persoonlijke kijk op de situatie, dan welke professional ook. Er is een band van vertrouwen tussen de jongere en de JIM die ervoor zorgt dat er persoonlijke gesprekken ontstaan en de jongere de JIM vertrouwd met het meedenken over de situatie. Ook is het voor de jongere fijn om te weten dat een JIM er voor een langere periode zal zijn, ook wanneer de hulpverlening stopt.

Nu je met een JIM gaat samenwerken, zal het proces van samenwerken met alle partijen ook een focus van je werk zijn. Namelijk, de JIM biedt andere dingen dan jij kan bieden. In dit proces zijn de JIM en de professional gelijkwaardig, en vullen ze elkaar mooi aan. Goed afstemmen over elkaars rol en taken is belangrijk om te doen.

Tijdens het installatie-gesprek, het eerste gesprek met alle partijen, zullen jullie goed gaan kijken naar de verdeling van de rollen en wie wat op zich neemt. Ieder heeft zo zijn eigen krachten en verantwoordelijkheden. Als hulpverlener zul je een stukje verantwoordelijkheid en vertrouwen aan de JIM geven. Lees hier meer over de samenwerking tussen ouders, JIM en professional.

Eigenlijk kan elke jongere een JIM hebben. Toen we begonnen met het JIM gedachtegoed lag de focus erg op jongeren tussen de 12 en 18. JIMs worden voornamelijk ingezet bij jongeren in die leeftijdscategorie. Maar nu zien we dat er voor 12-'ers ook veel mooie resultaten te behalen zijn met een JIM. Zie ook deze webinar hierover. 

JIMwerkt biedt verschillende soorten trainingen aan voor professionals. Na het succesvol afronden van deze training kun je starten met het implementeren van de JIMaanpak op de werkvloer. Vraag naar meer informatie of een offerte. We denken altijd graag met je mee hoe je kunt beginnen met werken met de JIMaanpak. Ook als je net iets anders zou willen dan het aanbod aan trainingen dat wij aanbieden.

JIMwerkt biedt verschillende trainingen aan voor professionals. Wil je gaan starten met de JIMaanpak binnen jouw organisatie? Daar hebben we een mooie basistraining JIM voor. Wil je meer systemische verdieping? Ook hier bieden we een 4-daagse cursus voor aan. Na het afronden van een training heb je de juiste kennis in huis en de mindset om de JIMaanpak te gaan implementeren binnen jouw werk. Mocht je behoefte hebben aan een een-op-een gesprek of wil je liever bellen om meer informatie te krijgen? Vraag ons gerust om meer informatie of bel ons op 085 760 8121.

De JIMaanpak wordt gebruikt in verschillende settingen door heel het land. Denk aan de jeugdhulp, bij Bureau HALT en als voorkoming van uithuisplaatsing. Ook wordt er met de JIMaanpak gewerkt binnen het onderwijs. Klik hier voor een overzicht van al onze partners in Nederland.

We vinden het belangrijk dat jongeren, gezinsleden en JIMs terecht kunnen bij een instelling die echt gelooft in de JIMaanpak. We snappen dat het soms ingewikkeld kan zijn en het moeilijk kan zijn om een JIM te positioneren. Loopt het niet zoals je zou willen? Stuur ons een bericht en we denken graag met je mee hoe we de JIMaanpak toch werkbaar kunnen maken binnen jouw organisatie.

- Jaime Quevedo Klein Haneveld, Enver

Ik kan mijn werk
nu makkelijker loslaten.

Volg JIMwerkt

Contact

info@jimwerkt.nl
Arnhemseweg 6
Kamer 2.14
3817 CH Amersfoort

Circulaire Zorg

Circulaire Zorg is de basis
van de JIMaanpak.