jim-logo_CMYK
JIMpact header

Jouw Ingebrachte Mentor schaalt op naar landelijk niveau

In 2016 lanceerde stichting JIMwerkt het principe van JIM: ‘Jouw Ingebrachte Mentor’. Het idee is simpel maar effectief: een kwetsbare jongere draagt zelf iemand aan die zich beschikbaar stelt voor begeleiding en hulp. Deze ‘JIM’, krijgt op zijn of haar beurt begeleiding door relevante professionals. “Het grote positieve effect van de aanpak van JIM is dat de mentor iemand is die de jongere kent en vertrouwt,” vertelt Els Bijman.

JIMpact maakt JIMs overal beschikbaar

Na enkele jaren van lokale initiatieven en samenwerkingen, is het JIMconcept sinds 14 juni 2023 landelijk beschikbaar met JIMpact: een samenwerking tussen JIMwerkt en negen gevestigde organisaties in de jeugdzorg. Binnen de negen samenwerkende organisaties worden trainers geworven die op hun beurt weer professionals zullen trainen om te werken met de JIMaanpak.

JIMpact (gezin)
JIMpact (roadmap)

Met 3.000 professionals elke jongere een JIM

De doelstelling is om zo circa 3.000 professionals op te leiden, wat voldoende zou moeten zijn om voor elke kwetsbare jongere een JIM te kunnen begeleiden. Els Bijman: “Samenwerken met een JIM, dat vergt een omslag voor professionals in de zorg voor jongeren. De JIMs treden op als ambassadeur voor de jongere; staan hem of haar bij, samen en naast de ouders; in de omgang met school, wijkteams, de jeugdhulp en eventuele andere betrokken instanties.”

Informatiebijeenkomsten

In het kader van JIMpact organiseren we informatiebijeenkomsten binnen verschillende regio’s.

Lees hier meer over de 
informatiebijeenkomst in de regio Amsterdam.
Lees hier meer over de 
informatiebijeenkomst in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Negen organisaties

De deelnemende organisaties zijn verspreid over Nederland en kennen een verschillend werkgebied. Het zijn entrea Lindenhout, Enver, iHUB, Levvel, Sterk Huis, Via Jeugd, Wij Groningen, Jarabee en Youké. Met andere organisaties zijn gesprekken gaande. ‘Werken met JIM verankert duurzamere zorg in het netwerk. Zo zijn minder professionals nodig, omdat formeel en informeel elkaar versterkt’ vertelt Mariënne Verhoef, bestuurder bij Levvel.

Hoopvolle ontwikkeling voor jeugdzorg

‘We zien dat de JIMaanpak zowel uithuisplaatsingen helpt voorkomen als verkorten,’ legt Els Bijman uit. ‘De JIMs zijn natuurlijk een stabiele factor in de eigen omgeving van kwetsbare jongeren. De jeugdzorg krijgt de laatste jaren veel kritiek, onder andere op de versplintering van de dienstverlening waardoor de jonge cliënten zoveel verschillende hulpverleners zien. Daar is de JIM een effectieve compensatie tegen.’

- Mariënne Verhoef, bestuurder Levvel

Werken met JIM verankert duurzamere zorg in het netwerk

Volg JIMwerkt

Contact

info@jimwerkt.nl
Arnhemseweg 6
Kamer 2.14
3817 CH Amersfoort

Circulaire Zorg

Circulaire Zorg is de basis
van de JIMaanpak.