jim-logo_CMYK

22 november 2023

"Sinds ik JIM ben, weet ik dat ik er aan toe ben om ook zelf met jeugd te gaan werken."

Carmen (32) is op 11 september gestart met de studie ‘Begeleider maatschappelijke zorg’ met keuzedeel ‘Ervaringsdeskundigheid’. De opleiding duurt twee jaar. Het eerste half jaar gaat zij 4 dagen per week naar school. Daarna nog 1,5 jaar 2 dagen school en 2 dagen stage. 

Waarom ben je deze studie gestart?

Omdat ik vind dat de begeleiding van de jeugd heel anders moet. Alles moet anders. Sinds ik JIM ben, ben ik er nog zekerder van en wil ik weten waar de professionals het over hebben. Vanuit eigen ervaring weet ik dat het anders moet. Sinds ik JIM ben, weet ik dat ik er aan toe ben om ook zelf met jeugd te gaan werken.

In de jeugdzorg zou er meer gebruik gemaakt moeten worden van ervaringsdeskundigen, want vanuit ervaring ga je eerder delen en krijg je sneller vertrouwen. Professionals werken meer vanuit het boekje. Maar iedereen is anders en dan werkt het boekje niet altijd. Professionals zouden zich meer moeten richten op de persoon.

Wat wil je met deze studie gaan doen?

Ik hoop dat ik jongeren beter kan begeleiden, net als met JIM. Zo min mogelijk kinderen uit huis. Zometeen heb ik mijn eigen ervaringen van vroeger, de ervaring van een JIM zijn en deze opleiding. Ik wil dan jongeren gaan begeleiden binnen de jeugdhulp. Ik zoek een stage vanaf februari. Als iemand in de omgeving Groningen/ Hogezand een stageplek weet dan hoor ik het heel graag!

 

Wat vind je het meest boeiend van je opleiding?

Ik leer nu over ‘nature versus nurture’. Dat veel onbewust aangeleerd is door je ouders. Zelfs al in de buik. Dat vind ik heel interessant. Dat iemand die met een gouden paplepel geboren wordt, veel minder hoeft te vechten. Het gaat dus veel verder terug dan ik altijd dacht. Bij mij vallen nu veel meer kwartjes op z’n plek. Ik heb echt moeten vechten voor waar ik nu sta. Niet voor niks ben ik pas op mijn 32e met een opleiding begonnen.

 

Je bent ook al lang vrijwilliger bij JIMwerkt. Waar leg jij de link?

In de opleiding heb ik het veel over JIM. Wil er wel wat meer mee. Maar ik moet nog een beetje zoeken hoe. Ik geef wel al veel presentaties over JIM, om het mensen uit te leggen en mijn klasgenoten hier over te vertellen. Zij zeggen dan; “Hee, dat hadden wij ook wel willen hebben.”

Volg JIMwerkt

Contact

info@jimwerkt.nl
Arnhemseweg 6
Kamer 2.14
3817 CH Amersfoort

Circulaire Zorg

Circulaire Zorg is de basis
van de JIMaanpak.