2 dec 2024

"We komen met name aan het begin van de training veel weerstand tegen."

JIMtrainer Melvin sprak op de meest recente train-de-trainersdag met Klaartje en Mariette, beiden werkzaam bij Levvel.

Jullie hebben een poos geleden besloten je te laten opleiden tot JIMtrainer. Hoe vergaat het jullie tot nu toe?

Mariette: Ik moet heel eerlijk zeggen dat het vanuit het trainersperspectief complexer is om het gedachtengoed van de JIMaanpak te trainen dan dat ik vooraf had gedacht. Ik weet wel dat het logisch is mij als hulpverlener overbodig te maken. Maar hoe daarover in gesprek te komen met allemaal professionals die ieder zo hun eigen afwegingen hebben om te doen wat ze doen…? En dan ook niet in de overtuiging te schieten… dat is een hele opgave. 

Klaartje vult aan: Het traject om een JIMtrainer te worden is inderdaad intensiever dan we hadden gedacht, maar des te toffer is het te merken en te voelen dat het regelmatig lukt. Voor jezelf, maar ook om tot mooie gesprekken te komen met de deelnemers.

 

Wat bedoel je daarmee?

Klaartje: Het is echt heel opmerkelijk hoe we als professionals toch denken het goede te doen en dat ons dat op zichzelf ook goed laat voelen. En tegelijkertijd is het bizar dat doorgaans de methodieken veelal gaan over hoe je een goede vertrouwensband kan opbouwen met je cliënten. Wij hadden recent een ervaringsdeskundige zonder een JIM in de training en die zei letterlijk: ‘Jullie hulpverleners ontnemen mij door jullie handelen vaak ongemerkt de kans iemand op mijn prominente stoelen te plaatsen. Ik had heel graag gewild dat een hulpverlener mij gevraagd had naar zo’n JIM!’

Zo een uitspraak komt echt wel binnen, bij ons en zeker ook bij de deelnemers. 

 

Mariette, hoe is de rol van JIMtrainer anders dan jullie huidige trainersrol in de context van echtscheidingsproblematiek?

Mariette: We zijn zo gewend om in de context van complexe scheidingen trainingen te geven. Hier kunnen wij terugvallen op ervaring en theorieën/werkwijze/verschillende methodieken waar we al jaren mee werken. Deelnemers komen vaak gemotiveerd binnen omdat ze al in het beginsel heel duidelijk last hebben van het werken in de dynamiek van complexe scheidingen. Bij de JIMtraining is dat echt anders. We komen met name aan het begin van de training veel weerstand tegen. Deelnemers hebben totaal nergens last van en stralen ergens uit: “ik kan mijn werk prima zonder een JIM doen, waarom zit ik hier?” Zie dan maar in gesprek te komen met mensen die nergens last van hebben. Het mooie van de training is dat we misschien wel eerst een beetje last creëren en via die route dan toch tot een gesprek komen.

Klaartje: Dat is precies wat ik bedoel. Het is zo mooi om mee te maken dat we vaak toch kunnen laten voelen en overbrengen hoe de JIMaanpak je als professional een ander perspectief geeft, een perspectief wat enorm verrijkend is. Niet alleen voor de professional, maar ook voor de jongeren/gezinnen die we begeleiden.

 

Jullie vertellen dit met een glunderend gezicht. Ik ga er dan maar vanuit dat jullie het trainerschap rondom JIM leuk vinden?

Mariette: Ik vind het heel leuk om te trainen! Ik sta helemaal achter het JIM-gedachtengoed en het is een uitdaging om dit aan anderen over te brengen zodat hopelijk heel hulpverlenersland er mee gaat werken. Verder ook leuk omdat we opgeleid zijn in de trainersmethode van Karin de Galan en deze methodiek terugvinden in de JIMtrainingen.  Deze passen wij ook toe in de trainingen rondom complexe scheidingen. Op vaardigheden trainen blijft een uitdaging.

Klaartje: Jazeker! We leren veel en zijn nog zoekende in het steeds meer eigen maken van de training. Wat het lastig maakt, is dat je niet alleen vaardigheden traint, maar vooral deelnemers een ander gedachtegoed wil bijbrengen.
En daar zit de uitdaging. Hoe gaat heel hulpverleningsland straks circulair denken? De discussies die dat oproept, zijn zeer interessant en verrijkend. Super leuk om te begeleiden.

 

Contact

info@jimwerkt.nl
Arnhemseweg 6
Kamer 2.14
3817 CH Amersfoort

Circulaire Zorg

Circulaire Zorg is de basis
van de JIMaanpak.