Ik ben een JIM!
Een jongere in jouw omgeving heeft je gevraagd als mentor. Waarom? Omdat hij of zij je vertrouwt! Hoe mooi is dat?!
Wat betekent dit voor jou? Je blijft contact houden met de jongere, gewoon op de manier zoals jullie dat gewend zijn. Nieuw is dat je nu ook met de hulpverlener overlegt. Je bent nu immers ook mentor. Dat doe je vrijwillig, op jouw manier en vanuit jouw passie.
Iets speciaals voor elke JIM!
Zonder JIMs zou onze aanpak niet werken. We zijn dankbaar voor alle JIMs en doen daarom graag iets terug. Vul jouw gegevens in via onderstaand formulier en ontvang onze JIMbox met een aantal leuke verrassingen!
Het uitgangspunt van een JIM
Soms worden jongeren geremd in hun groei, lopen ze vast op school of thuis. Dan is het zaak om opnieuw je wortels te vinden, in de eigen omgeving. Daarom vragen we jongeren om binnen de groep mensen die ze al kennen en vertrouwen iemand te vragen als hun mentor. Iemand die hen inspireert, energie geeft en dingen leert. Zo bieden we gezamenlijk aan de jongere een stabiele groei. Ons uitgangspunt is dan ook: met je eigen wortels groei je het mooist.
FAQ – Frequently Asked Questions
JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor. Het is iemand uit de eigen omgeving, die door een jongere zelf wordt gevraagd om een mentor te worden. Het is iemand die altijd voor je klaarstaat, waar je heen kunt gaan voor advies en ondersteuning of zomaar, omdat het fijn is om met iemand te kunnen praten.
Een jongere uit jouw eigen omgeving kan jou uitkiezen als JIM. Dat betekent dat de jongere jou vertrouwt en naar jou opkijkt. Als de jongere jou heeft gevraagd en jij ja hebt gezegd, word je door de betrokken hulpverlening op installatiegesprek gevraagd. In dit installatiegesprek worden er duidelijke afspraken gemaakt over communicatie, en wie welke verantwoordelijkheden en taken heeft. Vanaf dat moment ben je een JIM. Het is verder niet nodig om je ergens in te schrijven of aan te melden.
Eigenlijk kan elke jongere een JIM hebben. Toen we begonnen met het JIM gedachtegoed lag de focus erg op jongeren tussen de 12 en 18. JIMs worden dan ook voornamelijk ingezet bij jongeren in de leeftijdscategorie. Maar nu zien we dat er voor 12-‘ers ook veel mooie resultaten te behalen zijn met een JIM. Zie ook deze webinar hierover.
Meestal met een hulpverlener, soms ook met iemand van school. De JIM aanpak wordt namelijk op verschillende plekken gebruikt. Oorspronkelijk werd de JIM aanpak gevonden als oplossing ter voorkoming van uithuisplaatsingen. Tegenwoordig wordt de JIM aanpak vaker gebruikt in de jeugdzorg, op school, in de wijk en binnen de GGZ. Afhankelijk van welke professional de JIM aanpak heeft aangeraden aan de jongere, kun je met elk van deze professionals te maken krijgen. Het doel is om te streven naar een prettige samenwerking tussen zowel de jongere, de ouders, de JIM en de professional.
Dat bespreek je met de jongere. Het kan zijn dat de situatie van de jongere zich verbetert of stabiliseert. Dit is het punt dat een hulpverlener stopt. Een JIM blijft echter ook hierna betrokken en verbonden met de jongere, maar niet langer als JIM, omdat de hulpverlening is afgerond.
Het belangrijkste is dat je als JIM bereid bent om mee te denken over hoe de jongere het weer beter kan krijgen thuis, op school, op werk of in diens vrije tijd. Dit doe je door regelmatig contact met jouw jongere te onderhouden. Gewoon gezellig op de manier waarop jullie dat al deden. Bijkomend is dat je nu ook contact gaat onderhouden met de professional en de ouders. Met zijn allen willen we dat het weer goed gaat met de jongere. Als JIM zijnde kun je de jongere op meerdere manieren ondersteunen. Dat kan zijn door een uurtje gezellig koffie te drinken en te kletsen, maar dat kan ook zijn door het bieden van praktische steun. Denk aan hulp bij een schoolopdracht of het voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Samen gaan jullie kijken naar wat voor soort steun er behoefte is. Als JIM kun je vaak net een andere blik geven op een situatie dan een professional of de ouders.
Om een JIM te kunnen worden heb je geen speciale ervaring of kennis nodig. Wel is het van belang dat je gemotiveerd bent om de jongere te helpen. Je doet het vanuit de wens om de jongere bij te kunnen staan in een moeilijke situatie en hem of haar zo goed mogelijk te willen begeleiden. Je bent bereid om goed te luisteren, communiceren en samen te werken met de ouders, de professional en de jongere. Natuurlijk kan het voorkomen dat je als JIM met een lastige situatie te maken krijgt. Je kunt dan met je vragen altijd terecht bij stichting JIM of een andere JIM.
Dit kun je helemaal zelf bespreken met de jongere die je begeleidt. Het kan zijn dat jullie het fijn vinden om elke twee weken een uurtje samen te wandelen om bij te kletsen. Het kan ook zijn dat de jongere in een bepaalde week net wat meer steun zou willen krijgen. Het belangrijkste is dat je regelmatig contact blijft houden met de jongere die je steunt en luistert naar zijn of haar behoefte.
De JIM werkt samen met de ouders en hulpverleners, maar neemt daarbij hun rol niet over. Ieder blijft zijn eigen kracht houden. Soms gaat het thuis niet zo lekker en wil een jongere geen advies aannemen van de ouders. Ook kan het lastig zijn voor een jongere om open te praten met een hulpverlener. Deze kennen ze immers helemaal niet. Daar kom jij als JIM in het spel. Doordat de JIM de jongere en het gezin al goed kent, is het makkelijk een vertrouwensband op te bouwen. De jongere kan sneller bepaald advies aannemen van zijn of haar JIM dan van de ouders of professional. De JIM geeft dus geen opvoedadvies, de JIM probeert ook geen zorg te verlenen of een psycholoog te zijn. De JIM kan gezien worden iemand die laagdrempelig steun kan bieden en de bindende factor tussen alle betrokkenen is.
Gelukkig zijn er meerdere plekken waar je terecht kunt als je vragen hebt. Ben je al JIM? Dan kan het een goed idee zijn om met je vragen als eerste naar de professional te gaan die met jou jongere samenwerkt. Aangezien jullie al nauw samenwerken is de kans groot dat deze persoon jouw vragen goed kan beantwoorden. Denk je erover na om JIM te worden of kan de professional je vraag niet beantwoorden? Natuurlijk kun je met je vragen ook terecht bij ons.
Meer betekenen?
Wil je iets betekenen voor de jeugdhulpverleningsinstelling van jouw jongere? Of voor Stichting JIM? Stuur ons dan een mail en vertel ons meer via de contactpagina!
Bellen met een andere JIM?
Wil je in contact komen met een andere JIM en doe je dit liever per telefoon? Bel dan Marianne, zij is JIM van haar kleinzoon: 06-53890840
“Soms ben ik streng tegen Mjed”
Het verhaal van Tonny (JIM van Mjed)
“Mjed is aan me gewend geraakt, maar hij vertelt niet al te veel. Hij heeft natuurlijk ook verschrikkelijke dingen doorgemaakt; helemaal vanuit Syrië hierheen gekomen. We zaten op een gegeven moment aan tafel, en toen vertelde hij ineens alles. Dat was wel heel bijzonder. In Syrië werkte hij in een hotel en woonde met zijn moeder en zus in een klein, maar heel fijn eigen huis. Totdat de bommen kwamen.”
Lees meer