jim-logo_CMYK

27 september 2023

Levi van Dam verlaat JIMwerkt per 1 januari 2024.

De afgelopen 10 jaar heeft directeur/bestuurder Levi van Dam zich met hart en ziel ingezet om JIM inhoudelijk door te ontwikkelen en landelijk op de kaart te zetten. Daartoe richtte hij zeven jaar geleden, samen met collega pionier Suzanne de Ruig, de stichting JIMwerkt op. 

Inmiddels zijn er ruim 5.500 professionals getraind in de JIMaanpak. Is deze werkwijze overgenomen in België en Ierland en is JIM op dit moment onderdeel van de landelijke Hervormingsagenda Jeugd. Het doel van dit programma is om in drie jaar, met 9 jeugdinstellingen en het ministerie van VWS in 10 jeugdzorgregio’s, nog eens 3.000 professionals op te leiden. 

Artikel gaat verder onder de foto.

Foto: Kirsten van Santen

Levi van Dam: “Tien jaar geleden sprak ik met jongeren uit de crisisopvang om te onderzoeken hoe we uithuisplaatsingen konden voorkomen. In hun verhalen kwamen keer op keer familieleden, buren en vrienden als steunpilaren voor. En nu ze in de jeugdzorg zaten, waren die mensen naar de achtergrond verdwenen. Totdat ze weer over hen spraken, de sprankeling in hun ogen, het kleine beetje hoop dat sprak uit die mooie herinnering en het fijne contact. Dat was voor mij het teken dat we dat moesten uitbreiden. Daar zat hoop en duurzaamheid. Er zijn inmiddels afgeronde en lopende promotieonderzoeken naar de verschillende toepassingen van JIM. De innovatie heeft in alle landelijke dagbladen gestaan en is op radio en tv geweest. Het vormt de basis voor een initiatiefwetsvoorstel om het recht op zelfgekozen steunfiguren voor jongeren te verankeren in de jeugdwet. Een hoogtepunt voor mij was de uitreiking van de Nationale Jeugdhulp Prijs. We waren genomineerd door een jongere die een positieve ervaring had met JIM en zijn unaniem gekozen door de jongerenjury die allemaal ervaring hadden met jeugdzorg. Zij zeiden: ‘een JIM, dat hebben wij gemist en gunnen we iedere jongere die te maken krijgt met jeugdzorg’.”  

JIMwerkt staat stevig als stichting, zowel qua team als financieel. Daarom draagt Levi het stokje nu graag over naar een nieuwe directeur/bestuurder die de impact van JIMwerkt verder kan uitbouwen en stabiliseren. 

Arjan van Liere, voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting JIMwerkt: “wij bedanken Levi voor alle jaren visie, inspiratie, leiderschap en bevlogenheid. We gaan een nieuwe fase in; we zullen het prachtige werk van Levi voorzetten en stappen blijven zetten om het netwerk van zelfgekozen steunfiguren op te schalen naar een landelijke standaard.”

Levi: “Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor al het vertrouwen dat jullie in de afgelopen jaren in JIMwerkt hebben gehad. Zonder jullie geloof vanaf het eerste uur in deze omslag in denken en werken hadden we nooit al die jongeren, ouders, opa’s, tantes, buren en vrienden kunnen bereiken.” 

De werving voor een nieuwe directeur/bestuurder zal begeleid worden door Aardoom & de Jong. 

Volg JIMwerkt

Contact

info@jimwerkt.nl
Arnhemseweg 6
Kamer 2.14
3817 CH Amersfoort

Circulaire Zorg

Circulaire Zorg is de basis
van de JIMaanpak.