Hoe JIM werkt voor een professional

Wat betekent
JIM voor mijn
werk?

Wat is JIM?

JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor en is een familielid, vriend of bekende van de jongere. De keuze van een jongere voor een JIM wordt ondersteund door ouder(s), waarna JIM optreedt als ambassadeur van de jongere. De JIM is de vertrouwenspersoon voor de jongere. In die rol treedt hij/zij op als vertegenwoordiger richting de ouder(s) en professionals. Iedere jongere kiest zijn eigen JIM. Iemand die hij al kent en vertrouwt of waar hij heen gaat als het thuis even niet lekker loopt. Voor een professional betekent de JIM echter nog wat meer. Werken met JIM impliceert namelijk ook een andere manier van denken en doen. Het vraagt om een andere mindset.

Basistraining JIM

Gun jij als professional ook elke jongere een JIM? Stel dan de JIM-vraag! Daarbij is het belangrijk dat je nadenkt wie het JIMproces en de JIM gaat ondersteunen. JIM werkt het best bij een goede samenwerkingsrelatie. Tussen de JIM en de jongere, maar ook tussen JIM en professionals en professionals onderling. We hebben een basistraining JIM ontwikkeld waarbij je leert het JIMproces te volgen, de theorieën krijgt uitgelegd die JIM onderbouwen en waar je kunt oefenen met eigen casuïstiek.

2283 professionals namen al deel aan de basistraining JIM

Neem contact met ons op voor meer informatie over de basistraining JIM.

Waar wordt er met JIM gewerkt?

In Nederland (en België en Ierland) wordt binnen diverse instellingen met JIM gewerkt. Zo komt JIM in diverse contexten voor: op school, in de wijk, bij ambulante zorgtrajecten en binnen de GGZ en residentiële groepen. Voor de jongeren, ouders en JIM maakt het niet uit, maar voor professionals doet het ertoe vanuit welke context je werkt. Wij van stichting JIM helpen en begeleiden professionals bij hun JIMwerk. 

Ervaringen delen of leren van andere professionals ?

Wil je de ervaringen delen of leren van ervaringen van andere professionals? Bekijk dan ook onze agenda met evenementen.
Of kijk onze online webinars terug waarin we veel kennis delen.


We moeten toe naar een Circulaire Zorg!

Werken met JIM heeft invloed op je handelen en visie op je eigen beroep. In het boek ‘Circulaire zorg, van JIM-aanpak naar een nieuwe kijk op jeugdhulpverlening’ kun je hier alles over lezen. Bekijk hieronder de video waarin Levi van Dam en Suzanne de Ruig er meer over vertellen. En de video met de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek aan Mariënne Verhoef, een van de bestuurders van Levvel (voorheen Spirit Jeugdhulp).

Nieuwsgierig geworden? Download alvast de gratis whitepapers hieronder en bekijk de Circulaire Zorg website voor meer informatie.

Whitepaper
(Gert Schout)

Whitepaper
(Gert Schout)

Benieuwd waarom een aanpak als JIM in het huidige zorgstelsel de jeugdhulp verbeterd? Gert Schout legt het je in deze whitepaper uit. Hij kijkt terug en zoomt uit op maatschappelijke ontwikkelingen en neemt je mee naar wat ons nu te doen staat.

Download

Whitepaper
(Dot v.d. Kant)

Whitepaper
(Dot v.d. Kant)

Dot van de Kant werkt als gezinswerker bij het buurtteam Lokalis te Utrecht. Zij heeft dit whitepaper geschreven in haar afstudeerjaar van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Haar doel is om op een pragmatische manier de (soms paradoxale) opdracht vanuit de gemeente en de praktijk naast elkaar te leggen en zo de realiteit zichtbaar te maken. Dot’s whitepaper is een mooi voorbeeld én verdieping op het Duurzaamheidsprincipe van Circulaire zorg.

Download

Verhalen uit de praktijk

Verhalen uit de praktijk

Op verzoek van Suzanne de Ruig en Levi van Dam heeft Journalist Sjoerd Wielenga een aantal mensen geïnterviewd met steeds een ander perspectief op JIM. Zo heeft hij twee jongeren, een ouder, een JIM, twee uitvoerende professionals, een oud topsporter en diverse bestuurders geïnterviewd en hun verhalen opgeschreven. Hoe zien zij JIM vanuit hun rol, positie en verantwoordelijkheid? Deze verhalen tezamen bieden een ander verhaal omtrent circulaire zorg. Geen theorie of onderzoek, maar verhalen en visies uit de praktijk.

Download

DJGBrief #7

“Alleen door samenwerking is doorontwikkeling mogelijk naar betere en duurzame vormen van hulpverlening.”

DJGBrief #7

“Alleen door samenwerking is doorontwikkeling mogelijk naar betere en duurzame vormen van hulpverlening.”

Els Bijman, trainer en procesbegeleider bij JIM, vertelt in de DJGBrief van De Jeugd- & Gezinbeschermers wat een JIM inhoudt.

Lees het artikel

Hoe JIM werkt bij dak- en thuislozen

Hoe JIM werkt bij dak- en thuislozen

Hoe betrek je iemands eigen netwerk bij de hulpverlening? En hoe kun je op die manier dak- en thuisloosheid bij jongeren voorkomen? Die vraag speelt in veel gemeenten. Groningen vond het antwoord in de JIM-aanpak.

Lees meer